Met maar liefst 61.000verkochte exemplaren kampeert ‘De Voedselzandloper' al wekenlang bovenaan de non-fictie boekentop. Het boek waarin dokter Verburgh uit de doeken doet welke voedingsmiddelen je naar een lang en gezond leven leiden is al aan zijn 14de druk toe.
Verburgh ruilt er de ‘verouderde' voedingsdriehoek in voor een zandlopermodel. In het bovenste gedeelte staan zaken die je beter schrapt, en onderaan de gezonde alternatieven.
En laat prominent bij de te mijden voedingswaren nu net één van de basislagen van de voedingsdriehoek staan: brood, aardappelen, pasta en rijst. Reden genoeg voor de Vlaamse huisartsen, verenigd in Domus Medica, om een waarschuwing voor het boek op hun website te plaatsen.
Voorzitter Maaike Van Overloop: ‘De man baseert zich op buitenlandse gegevens, verouderde cijfers en indexen. Terwijl de driehoek steunt op tientallen studies, kiest hij er slechts een paar uit. Zo kun je ook altijd wel een arts vinden die op basis van tien patiënten beweert dat je een keelontsteking met antibiotica geneest. Dat klopt daarom nog niet. De driehoek blijft hét instrument voor een gezonde voeding. Wijk je daarvan af, dan riskeer je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.'
De waarschuwing is gebaseerd op een onderzoek naar het boek van het VIGeZ, de drijvende kracht achter de driehoek. ‘Hij beweert dat je brood en pasta mag vervangen door paddenstoelen of peulvruchten, maar die producten leveren niet dezelfde voedingsstoffen op', zegt voedingsexperte Erika Vanhauwaert van VIGeZ. ‘Brood mag je niet zomaar vervangen door groenten. Dat Verburgh dan nog zegt dat diabetespatiënten kunnen genezen door deze voeding weg te laten is al helemaal onjuist en zelfs gevaarlijk.'
Melk schrappen?
Nog een pijnpunt: volgens de zandloper is melk drinken ongezond. ‘Melk levert 65procent van onze benodigde calciumhoeveelheid. Hoe kun je dat zomaar schrappen? Neen, dit boek lijkt wel wetenschappelijk, maar het bevat een aantal belangrijke onwaarheden. Hij heeft studies en cijfers verkeerd gebruikt.' Misschien nog het pijnlijkst voor Verburgh is dat hij zelfs binnen zijn eigen faculteit aan de Universiteit Antwerpen, waar hij assistent is, best wel wat tegenwind krijgt. ‘De dokter heeft uiteraard de vrijheid zijn eigen mening te verkondigen, maar het boek deed wat stof opwaaien bij de specialisten in de voedingsleer. Niet alle collega's gaan akkoord met zijn theorieën', klinkt het officieel.